Hongarije Info Logo

Hongarije het heerlijke vakantieland bij uitstek!

Het heerlijke vakantieland land in Midden-Europa.

Hongarije (Magyarország) het heerlijke vakantieland is een land in Midden-Europa, van noord naar zuid doorsneden door de Donau en begrensd door Oostenrijk in het westen, Slowakije in het noorden, Oekraïne in het noordoosten, Roemenië in het oosten en Servië en Montenegro, Kroatië en Slovenië in het zuiden.

De bevolking bestaat voor (98,5%) uit Hongaren of Magyaren. De voornaamste minderheidsgroepen zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en ongeveer 143.000 zigeuners (1,5% van de bevolking). Opvallend is dat zo'n (10%) van de bevolking (ongeveer 2 miljoen) in de hoofdstad Budapest woont, dat daarom ook wel het waterhoofd van Hongarije wordt genoemd.

De Hongaarse of Magyaarse taal, is een taal die behoort tot de Oegrische tak van de Fins-Oegrische taalgroep. Het Hongaars lijkt in geen enkel opzicht op de meeste andere Europese talen. Verwante talen zijn onder andere het Fins, Samisch (taal van de Samen of Lappen), Estisch en Karelisch.


Waarom zou je kiezen voor Hongarije als vakantieland...

Om het klimaat:

Een heerlijk (warm) landklimaat met van mei tot eind september droog weer, veel zon en een temperatuur tussen (20) en (30) graden.

Om de gastvrijheid:

In het bijzonder op het platteland, in de kleine dorpen vindt u nog de oeroude, traditionele gastvrijheid terug. U zult het merken, echt menselijk contact kent geen taalbarrières.

Om het lekkere eten:

U kent zeker wel de (goelasj), maar de echte moet u in Hongarije proeven! U zult merken dat die daar echt beter smaakt. U kunt natuurlijk ook genieten van andere Hongaarse gerechten, zoals gevulde paprika, Szegediner zuurkool of paprika kip. En u zult zeker smullen als u de Hongaarse stroedel, somloi galuska, met chocolade, slagroom en rozijnen, of de overheerlijke palacsinta voorgezet krijgt.

Om de verrukkelijke wijnen:

Tokajer wijnen en Stierenbloed van Eger zeer zeker zegt u dat wat. Maar er zijn nog veel meer (lekkere) wijnen, b.v. de rode wijnen van Sopron, Pécs of van de omgeving van het Balatonmeer. U kunt echte wijnkelderdorpen bezoeken in Villány, in Hajós of in Eger.

Om de mooie natuur en actieve bezigheden:

Wilt u wandelen? Zoekt u ongerepte natuur? Er zijn volop mogelijkheden genoeg. Fietsen, wandelen, paardrijden, golfen... Op de binnenwegen van Hongarije kunt u overal fietsen en genieten van de rust. Wilt u paardrijden? Honderden maneges en manegehotels wachten op u in het hele land. U behoeft niet lang te zoeken. Overal staan de borden van deze maneges. U verwacht het waarschijnlijk niet, maar voor de luxere golfsport zijn er ook alle faciliteiten. In de eerste plaats: de luxe golfbaan bij Bükk, maar ook in de omgeving van Budapest (Kisoroszi, Tata), overigens zijn er, voornamelijk in West Hongarije, nog meer mogelijkheden. Vorig jaar is er in Balatongyörök ook een luxe golfbaan geopend met een prachtig zicht op het Balatonmeer.

Om het water:

Het Balatonmeer, het Velencemeer, de rivieren... Toeristische attractie nummer één is natuurlijk het Balatonmeer: (het grootste binnenmeer van Europa). Hier vindt u echt alle attracties, die toeristen zoeken stranden, hotels, campings, restaurants met terrasjes, disco’s enz. Wilt u iets meer rust... voor families met kleine kinderen is het Velencemeer een ideaal gebied want het is kleiner, rustiger en het heeft ondiep water (1-2 m). Wilt u vissen, dat kunt u vrijwel overal in het Balatonmeer, in het Velencemeer en in de rivieren, o.a. in de zijarmen van de Donau.

Om te kuren of voor fitness:

Heeft u lichamelijke klachten (bewegingsproblemen, maagklachten enz.) of wilt u fit blijven? Er wachten 84 kuuroorden met geneeskrachtig, warm water op u. Wilt u verwend worden in luxere of minder luxe kuurhotels of kiest u voor thermaalcampings? U vindt ze in Hongarije allemaal.

Om de oude volkstradities en evenementen:

Vlucht u voor de moderne wereld? Zoekt u de oeroude volkskunst? Ook die vindt u hier... prachtige klederdrachten, oude boerenhofsteden, openluchtmusea, volksfestivals met volksmuziek en dans o.a. in Oost-Hongarije of de paprikafeesten in Kalocsa, het uienfeest in Makó, wijnoogstfeesten in de wijngebieden. Van alles kunt u genieten in het land. In het toeristenseizoen is het overal feest in Hongarije. In (Budapest) heb je het Lentefestival, Szigetfestival, Zomeroperafeest, Formule 1 autorace enz. En in de overige gebieden zijn er volksfeesten, wijnfeesten enz, te veel om op te noemen.

Om de cultuur en muziek:

Oude, middeleeuwse steden, Romeinse overblijfselen, kastelen, kasteelhotels, burchten en duizenden andere (historische) gebouwen wachten op u. Beroemde Hongaarse componisten zoals Emmerich Kalman, Franz Lehár of Franz Liszt, Béla Bartók kent u zeker, maar de melancholieke en dan weer temperamentvolle (zigeunermuziek) is ook een begrip. In de zomermaanden zijn er tientallen concerten en volksfestivals met deze heerlijke muziek.

Om de lage prijzen:

In de toeristische gebieden, zoals in Boedapest en bij het Balatonmeer vindt u nog veel (gezellige en goedkope) gelegenheden waar u lekker kunt eten, maar op het platteland, buiten deze toeristische regio’s, is de keus nog groter. Uit eten kost je ongeveer 15 Euro voor 2 personen 1/2 liter wijn inbegrepen, een consumatie in een cafe kost je ongeveer 0,87 Euro voor een pint van 0,33 cl dit is ook ongeveer de prijs voor een grote frisdrank. Entreekaarten voor musea, baden, treinreizen enz. zijn nog steeds stukken goedkoper dan in België. U hoeft (niets) mee te nemen in de winkels kunt u alles kopen. In de omgeving van Budapest en Balaton zijn tientallen winkelcentra’s wat wel nieuw is, dat vanaf 2016 nu ook de meeste winkels (op zondag) weer terug open zijn.


U was al verknocht aan Hongarije!

En u bent in overweging om een droomhuis of vakantiewoning in Hongarije aan te kopen, dan raden wij aan om eerst de e-brochure (Kopen van een huis in Hongarije) te downloaden en eens aandachtig door te lezen! Laat U niet te hard afschrikken, het lijkt ingewikkelder dan het is. Met de juiste persoon komt uw droomhuisje of vakantiewoning wel in orde.

Het kopen van ons (droomhuisje) in Hongarije is perfect verlopen door de uitstekende service van Maggie Csap. Zij is van Hongaarse afkomst maar spreekt perfect Nederlands en woont al jaren in België u kan voor informatie steeds terecht op (huishongarije.be).


E-brochure om te downloaden.

Balaton Gids (Pdf-bestand)

Balaton Gids

Budapest Gids (Pdf-bestand)

Budapest Gids

Poesta Gids (Pdf-bestand)

Poesta Gids

Hongarije Info