Hongarije Info Logo

Hongarije met hun heilzame warmwaterbronnen.

Hongarije met hun bekende warmwaterbronnen.

Warmwaterbronnen staan al lang bekend voor hun heilzame en ontspannende werking, en hebben zich eeuwen geleden meer bepaald verspreid over éénzelfde territorium. Uit de Hongaarse grond wellen meer dan 600 warmwaterbronnen op, die nu door het land uitgebaat worden als één van haar grootste troeven. Hongarije is dus het zoetwaterland bij uitstek. Dit fenomeen is fysisch te wijten aan een grondbreuk, en biedt aan alle bezoekers een onvergetelijke ontspanning in al even prachtige decors. De Hongaarse grond is zo rijk aan warmwaterbronnen dat ze zelfs nog niet allemaal in gebruik of bekend zijn.

De Magyaarse geschiedenis hangt nauw samen met de geschiedenis van het water. De heilzame warmwaterbronnen zijn hier dus al eeuwenlang een bekende en gekoesterde schat. Budapest alleen telt meer dan 100 bronnen en is dus de perfecte plaats voor wie zowel wil genieten van de toeristische bezienswaardigheden van de streek als van ontspannen rust rond een zwembassin. De evenementen die in Budapest plaatsvinden mag u zeker niet missen.

De belangrijkste badkuren van Budapest staan eveneens bekend voor hun prachtig decor. De baden van Gellert bijvoorbeeld hebben een prachtige ligging langs de Donau. Het ongelooflijk decor bestaat uit kolonnen en oriëntaals getinte architectuur. De baden van Kiràly bestaan sinds de 18de eeuw en illustreren vandaag nog hoezeer ook de Osmanen hielden van warmwaterbronnen. Lukàcs is de favoriete badplaats van artiesten en schrijvers. Het zwembassin is er 1800m2 groot en men kan er genieten van de zon en zelfs ook van de sneeuw. De baden van Rudas werden uitgehold onder een gewelf van de 15e eeuw. Anti-stress, anti-pijn en anti-zenuwpijn, het veel besproken water zal u volledig opknappen dankzij haar natuurlijke eigenschappen (rijk aan ijzer, koolzuurzout, sulfaat, enz.).

Széchenyi is wat warmwaterbronnen betreft één van de meest prestigieuze oorden van Europa en waarschijnlijk het kostbaarste van Hongarije. Naast de 15 bassins en de uitzonderlijke eigenschappen van het water, mag hier eveneens aandacht besteed worden aan de uitzonderlijke architectuur. Dit juweeltje dateert van het Oostenrijks-Hongaarse tijdperk en werd volledig ingericht door de grootste artiesten van die periode. Op zich alleen al loont deze badkuur de moeite van een reisje naar Hongarije.

Buiten de hoofdstad treft men in Bük (in het Oosten) en Guyla (in het westen) warmwaterbronnen die opwellen uit meer dan 1000 meter diepte aan 70°. In Hévizi bieden het warmwatermeer en het omringend bos een zeer aangenaam microklimaat. In Miskolctapolca wordt u beslist verrast door de vreemde vormen van het bad in de grot. Honderden andere even verrassende oorden verwachten u voor een ontspannend en verrassend bezoek in Hongaarse waterbellen.


Het onstaan en toerisme roud het Balatonmeer...

Het ontstaan van het Balatonmeer:

Het Balatonmeer heeft geen natuurlijke afwatering sinds het riviertje Sió, dat de verbinding vormt met de Donau, is gekanaliseerd. De afwatering wordt nu gereguleerd door een sluis bij Siófok die het waterpeil handhaaft op 104 meter boven zeeniveau. De toevoer van water komt van de vele bergstroompjes en één grotere rivier, de Zala.

De oorsprong van het meer gaat terug tot het Tertiair. Hongarije ligt op de bodem van een grotendeels opgedroogde binnenzee, die is opgevuld met alluviale afzettingen. Gloeiende magma brak door de rotsige onderlaag heen en vormde de basaltrotsen die het overgebleven deel van de binnenzee belette weg te stromen. Warme bronnen zijn de laatste overblijfselen van deze vulkanische activiteiten. Zo'n 22 000 jaar geleden kreeg het meer zijn huidige vorm, hoewel het peil zo'n 12 meter hoger lag. Het verloor sindsdien nog enige omvang door verzanding van de baaien met name de zuidelijke oever en de door afkalving van diezelfde oever noodzakelijk geworden aanleg van een betonnen verstevigingen.

Rietvorming veroorzaakt mede uitdroging van delen van het meer. Een dicht begroeid overblijfsel van die baaien is het nu van het meer afgesloten Kis Balaton (Klein Balaton), een natuurreservaat in de zuidwesthoek, en zeker het bezoeken waard.

De oevers van het Balatonmeer zijn vanaf de vroegste tijden bewoond geweest, van stedenvorming was nooit sprake. Enkel Keszthely aan de noodwestzijde werd meer dan een vissersdorp. De overige dorpen kwamen niet of pas laat tot ontwikkeling. In de tweede helft van de 19de eeuw begon heel voorzichtig het badtoerisme. De eeuw daarop, vooral in de naoorlogse periode, is het bad- en strandleven tot volle ontwikkeling gekomen. Daardoor ontstonden grote dorpen als Siófok en Balatonfüred. Oude steden en dorpen, bezienswaardigheden of pittoreske vissershavens ontbreken geheel rond het Balatonmeer. De visvangst heeft nooit veel voorgesteld, onder andere door de geringe diepte, al zwemmen er wel 42 soorten vis in het modderige water.

Het Balatonmeer is dus een recreatiegebied dat grotendeels kunstmatig tot ontwikkeling kwam. Het verschil tussen de twee oevers is door de historische en geologische omstandigheden zeer groot. De ooit vulkanische noordelijke oever is aantrekkelijker dan de vlakkenzuidzijde. Daar liggen echter de grote toeristencentra, omdat het water warmer is, de stranden breder zijn (door landwinning) en de oever minder steil afloopt, op de bergachtige noordoever zitten daarin tegen veel wijngaarden.

Het toerisme aan het Balatonmeer:

Samen met Boedapest vormt het Balatonmeer de belangrijkste toeristische attractie van Hongarije. De langzaam aflopende zuidoever is het populairst. Daar vind je vele toeristendorpen met luxe resorts, bars, cafés, nachtclubs en discotheken.

De noordoever van het Balatonmeer is rustiger met stille dorpjes, mooie bossen, vele minerale bronnen en wijngaarden op de vulkanische heuvels. Het is een ideale omgeving voor wandelingen of fietstochten. Bij veel wijngaarden kun je deelnemen aan een wijnproeverij. De populairste plaats is Balatonfüred. Al in de 19de eeuw kwam de gegoede klasse hier om vakantie te vieren. De stad heeft een prachtige promenade, musea en natuurlijke warmwaterbronnen.

Aan festivals is er zeker geen gebrek zoals (Balaton Sound) zet Zamárdi, een klein stadje aan de zuidelijke kust van het Balatonmeer, al jaren om in één groot feestgebied. Afgelopen zomer (2018) trok het festival in totaal (165.000) festivalgangers, afkomstig uit meer dan 60 landen. Ook het (Sziget Festival) in Boedapest is één van de grootste multiculturele evenementen van Europa.


E-brochure om te downloaden.

Balaton Gids (Pdf-bestand)

Balaton Gids

Budapest Gids (Pdf-bestand)

Budapest Gids

Poesta Gids (Pdf-bestand)

Poesta Gids

Hongarije Info