Hongarije Info Logo

Enkele dorpen en steden rond het Balatonmeer.

De plaatsen rond het Balatonmeer.

Keszthely is een van de grotere plaatsen rond het Balatonmeer en wonen ongeveer 22000 mensen, het is een badplaats maar is ook het streekcentrum voor onderwijs en heeft een eigen universiteit. De onderwijstraditie gaat terug tot het einde van de 18de eeuw, toen graaf (György Festetics) hier een hogere landbouwschool stichtte. Festetics was een echte man van de Verlichting, die de kunsten en wetenschappen aan alle lagen van de bevolking wilde brengen. Keszthely werd een begrip in literaire kringen door de jaarlijkse voordrachten in de maand februari, waaraan (Festetics) de naam verbond van de muzenheuvel Helikon. Op het familieslot, ook op een heuvel, aan de noordrand van het stadje, heeft menig dichter zijn debuut gemaakt.

De gemeente Badacsony bestaat uit 5 dorpen en liggen rond de dode vulkaan Badacsony. Deze vulkaan is 438m hoog op de zuidelijke hellingen liggen wijngaarden die het bezoeken waard zijn ook kan je via allerlei mooie paden de top van de Badcsony bereiken voor een mooi panorama over het Balatonmeer. Van uit het centrum kan je met behulp van terreinwagens naar de diverse wijngaarden worden gebracht. Het hele gebied staat is beschermd, op de Badacsony kan je prachtige basaltformatie zien.

De flora en fauna van dit Badacsony tájvédelmi körzet, bestaat o.a. wilde orchideeën, varens, korstmossen en ander min of meer zeldzame planten. De basaltrotsen zijn een paradijs voor slangen, salamanders en op de bomen vindt je szarvasbogar's (hertgewei kever). De vogelstand is omvangrijk en bevat ruim 175 soorten, waaronder valken, spechten, ijsvogels en blauwborsten.

Tihany is een schiereiland met oppervlakte van ongeveer 12 km2 en heeft en lengte van ongeveer 5km. Het schiereiland is sinds 1952 een beschermd landschap en natuurreservaat.

Balatonfüred is de oudste badplaats aan de noordelijk oever van het meer. Al ruim twee eeuwen komt men hier voor de stranden en de kuren. Op het midden van het Kuurplein staat een mineraalwaterbar Kossuth Ljoseen, en is gebouwd in 1800. In deze bar kan je het zwavelhoudend water van Balatonfüred proeven. Het strand is ongeveer 6 km lang er is ook een aanleg steiger vanwaar boten vertrekken naar Tihany, Siofok en Keszthely.

Met deze kaart heeft u een overzicht van de (dorpen en steden) rond het Balatonmeer.


Andere plaatsen om zeker eens te bezoeken...

Budapest:

Buda de trots van de voormalige koninklijke hoofdstad van Hongarije ligt op een heuvel in Budapest. Wij noemen het de Buda-burchtheuvel. Dit gehele complex met zijn machtige koninklijke paleis, zijn smalle straatjes, oude huizen en prachtige kerk staat als beschermd gebied op de monumentenlijst van de UNESCO. Een belevenis wandelen door de kleine straatjes, binnenkijken in de schaduwrijke binnenplaatsen, rondlopen in de gotische Matthiaskerk of in het onderaardse labyrint, winkelen in de kleine souvenierwinkeltjes, koffie drinken met een stuk taart in het 200 jaar oude Ruszwurm koffiehuis of de fantastische collectie van schilderijen, beeldhouwwerken in de machtige museumzalen in het voormalige Koninklijke Paleis bezichtigen.

Bent u al moe? Stap dan maar in een fiaker en laat u rondrijden, of ga met de steile tandradbaan naar beneden. Veel plezier!

Hortobágy-poesta:

Het nationale park Hortobágy-poesta bij de stad Debrecen staat sinds eind 1999 op de wereldlijst van natuurmonumenten van de UNESCO. Hortobágy is het grootste steppegebied (52.000 ha) van Europa met typische eigen fauna en flora. U kunt hier de oeroude dierenrassen zoals de grijze ossen en zakkelschapen met gedraaide horens zien, die de Hongaren 1000 jaar geleden tijdens de volksverhuizing naar Hongarije meebrachten. En ook de (wilde) paarden, die er vrij rondlopen, mag u niet missen.

Hollókö:

Dit ongerepte oude dorpje in de bergen van Noord-Hongarije met zijn volkshuizen in oude stijl is een levend museum: vrouwen lopen er nog in de oorspronkelijke klederdracht. Ze demonstreren hun handwerkkunst (volks-weefkunst, vlechten, borduren enz.) voor toeristen, en ze zingen en dansen, zoals dat 200 jaar geleden ging en u kunt van hen leren, hoe een echte strudel gemaakt wordt.

Aggtelek:

Dit grottengebied in Noord-Hongarije (Bükk-Gebergte), uitgestrekt over 25 km, is het langste van Midden-Europa en ook dit staat als beschermd gebied op de wereldlijst van de UNESCO. Er zijn hier 262 grotten met fantastisch mooie druipstenen (sculpturen) die u tijdens een rondleiding kunt bewonderen.

Héviz:

Dit vulkanische meer (7 km van het Balatonmeer) bij de stad Keszthely, is het grootste natuurlijke thermaalmeer van de wereld. De watertemperatuur ligt tussen 25 en 30 graden. In de zomer kunt u er tussen de prachtige waterlelies zwemmen, in de winter zweeft u er bij een temperatuur van 26 graden en kijkt u naar het met sneeuw bedekte landschap. Een echt kuuroord met een heel aparte sfeer. Volop kuurhotels, thermaalcampings, restaurants enz. U kunt hier gezond worden of blijven door het thermaalwater, door de behandelingen of door de lekkere wijnen van de omgeving. U moet gewoon komen kijken.

Donauknie:

U moet hier niet aan een menselijke knie denken, maar gewoon aan natuurschoon. Kent u de Rijn in de omgeving van Koblenz of de Donau tussen Wenen en Wachau? De Donauknie is vergelijkbaar met deze gebieden. Deze machtige rivier stroomt vanuit het Westen naar dit gebied en baant zich tussen de wonderschone vulkanische bergen een nieuwe weg en stroomt dan met een scherpe bocht (de knie) in zuidelijke richting verder.

Geniet het prachtige panorama vanaf de top van de Visegrad-berg of zak naar beneden af en loop rond tussen de ruïnes van het voormalige marmeren paleis van koning Matthias. Verderop noordelijk, in Esztergom, ziet u de machtige aartsbischoppelijke kathedraal. Bent u moe van zoveel cultuur, ga dan winkelen in de kleine souvenierwinkeltjes en galerijen van Szentendre, niet ver van Boedapest. Drink er een capuccino op een van de vele terrasjes. Of wilt u nog iets van de Hongaarse volkskunst zien en leren? Bezoek dan aan de grens van dit stadje het openluchtmuseum (Skanzen) en bekijk je de oude huisjes, boerderijen en kerkjes. Leer van de vaardigheden van Hongaarse ambachtslieden, die hun werk hier demonstreren.


E-brochure om te downloaden.

Balaton Gids (Pdf-bestand)

Balaton Gids

Budapest Gids (Pdf-bestand)

Budapest Gids

Poesta Gids (Pdf-bestand)

Poesta Gids

Hongarije Info