Hongarije Info Logo

Hongaarse recepten om zelf te bereiden.

Hongaarse recepten om zelf te bereiden.

Dit is een kleine greep uit de (voortreffelijke) keuken van Hongarije, deze gerechten zijn voldoende uitgelegd om gemakkelijk zelf te bereiden. Veel kookgenot en smakkelijk!

Voor meer recepten uit Hongarije kan je op de site Recepten uit oost-Europa terecht met (o.a.) nog meer varianten op de bekende Hongaarse Goulash.


Dit zijn zowat de bekenste recepten uit Hongarije...

Hongaarse Goulash:

- 750 gr runderschouder of staartstuk
- 4 grote uien
- 60 gr boter of 4 eetlepels braadvet
- 1 liter vleesbouillon
- 1 groene e 1 rode paprika
- peper en zout
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- een takje gedroogde tijm
- 3/4 aardappelen
- 1 eetlepel bloem
- enkele druppels worcestershiresaus

Bereiding:
Snij het vlees in blokjes van 2 cm. Snij de uien en paprika’s in ringen en bak deze goudbruin in de boter of het braadvet. Voeg dan het vlees toe en bak dit ook bruin, zet daarna alles op een zacht vuurtje. Roer de paprikapoeder, bloem, peper en zout en de geperste knoflook goed door het vlees, uien en de paprika’s. Doe daarna geleidelijk de vleesbouillon en de tomatenpuree erbij en de gedroogde tijm. Laat de goulash ongeveer 2 uur stoven met het deksel schuin op de pan, roer ook regelmatig eens in de pan. Voeg als laatste de de geschilde en gesneden aardappelen toe en laat deze gaar worden, breng dan alles op smaak met een paar druppels worcestershiresaus.


Varkenspörkölt:

- 600 gr ontbeende schouderkarbonade
- 3 uien
- 4 eetlepels reuzel of braadvet
- 1 liter vleesbouillon
- 3 groene paprika's
- peper en zout
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 teentjes knoflook
- 2 tomaten

Bereiding:
Snij het vlees in blokjes van 3 cm. Schil de uien en snijd ze grof. Verhit het vet en smoor de uien in. Voeg het paprikapoeder en 1 eetlepel water toe en roer het door de uien. Voeg het vlees toe, zout en peper en laat het op een laag vuur in ongeveer 50 minuten bijna gaar worden met het deksel schuin op de pan. Voeg eventueel zo nu en dan wat water bij. Snijd intussen de paprika’s door, haal pitten en zaadlijst eruit, was ze en snijd ze klein. Pel de knoflook, hak hem grof en plet hem met een beetje zout. Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en doe ze met de paprika en de knoflook bij het vlees. Laat alles nog ongeveer een 20 minuten stoven met het deksel op de pan, tot het vlees en de groenten gaar zijn.


Paprikakip:

- 2 braadkippen samen 1,2 kg
- 2 uien
- 2 eetlepels reuzel
- 1,5 deciliter kippenbouillon
- 1/8 zure room
- witte peper en zout
- 2 eetlepel paprikapoeder
- 1 teentjes knoflook

Bereiding:
Ontvel de kippen, was en snijd elke kip in vier stukken en dep ze droog. Schil de uien, knoflook en snijd ze fijn. Verhit de reuzel in een grote pan. Bak de stukken kip rondom mooi bruin. Neem de kip uit de pan, fruit de uien en de knoflook goudbruin. Voeg het paprikapoeder en de bouillion toe en roer alles goed door elkaar. Leg de stukken kip in de saus en laat ze op een laag vuurtje ongeveer 30 minuten stoven met het deksel schuin op de pan. Voeg dan de zure room toe, breng de saus op smaak met peper en zout. Roer alles nog eens goed dooreen en laat alles nog 5 minuten sudderen.


Paprika-tomaat:

- 500 gr tomaten
- 500 gr groene of gele paprika's
- 1 grote ui
- 50 gr vet spek
- 1 groene e 1 rode paprika
- peper en zout
- 3 theelepel paprikapoeder
- 2 mespunten peper
- 3/4 theelepel zout

Bereiding:
Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren. Snijd de paprika’s door, haal pitten en zaadlijst eruit. Was de paprika’s en snijd de halve paprika’s in reepjes. Schil de ui en snijd hem fijn. Verdeel het spek in blokjes en bak deze glazig in de braadpan. Fruit de uien goudbruin in het spekvet. Voeg de paprika’s toe en laat dit 5 minuten smoren. Voeg er dan de tomaten bij en roer er het paprikapoeder door. Voeg de peper en het zout toe en laat de groenten op een laag vuur in ongeveer 30 minuten zacht worden met het deksel op de pan. Schep nu en dan de groenten eens om.

Je kan de de tomaten ook combineren met andere groenten zoals aubergines, courgettes of venkel!


Gebaken kaas of champignons:

- Stuk vrij zachte kaas (bv. passendaele) of grote champignons
- bloem
- paneermeel (kan gekruid worden met bv. paprika)
- boter

Bereiding:
Maak een beslag van water en (gezeefde) bloem, maak dit zodat dit niet meer druipt en neem een bord met paneermeel. Neem een stuk kaas of een champignon en wentel deze eerst door de bloem en dan door de paneermeel. Zorg er voor dat alle kanten van het stuk kaas of de champignon goed bedekt zijn en er geen barstjes in het omhulsel zitten. Doe dit eventueel twee maal om zeker te zijn dat alles goed dicht zit! Nu kan je het stuk kaas of de champignon bakken in de pan tot deze mooi bruin zijn.

Je kan deze ingrediënten ook in de friteuze bakken op een temperatuur van ongeveer 180 graden!


E-brochure om te downloaden.

Balaton Gids (Pdf-bestand)

Balaton Gids

Budapest Gids (Pdf-bestand)

Budapest Gids

Poesta Gids (Pdf-bestand)

Poesta Gids

Hongarije Info