Hongarije Info Logo

Het ontstaan van de hoofdstad Budapest.

Het ontstaan van de hoofdstad Budapest.

De Hoofdstad van de Hongaarse Republiek (en van de provincie Pest) ontstond in 1872 door samenvoeging van drie steden Buda en Óbuda op de rechteroever, Pest op de linkeroever van de Donau. Die drie steden hadden zich in de voorgaande eeuwen zelfstandig ontwikkeld, Pest tot Handelsstad, Buda tot Bolwerk van bourgeoisie, Óbuda tot onbeduidend voorstadje met ambachtslieden.

Budapest is verdeeld in 22 arrondissementen het eiland Csepel in het zuiden, een havenindustrie gebied vormt het 21ste arrondissement. Boedapest is een smeltkroes van verschillende beschavingen die nog steeds hun stempel drukken op het nationale erfgoed. Het is een originele stad waar de geuren van oost en west zich met elkaar vermengen en de stad van de baden, die aan het Romeinse tijdperk en de Turkse overheersing herinneren.

Boedapest is tevens één van de steden waar de Jugendstil of secessiestijl, die zijn bloeitijd kende rond de eeuwwisseling, volop te bewonderen valt. Ballet en muziek nemen er een ereplaats in, of het nu klassieke muziek van List, Kodály en Bartók een operette van Lehár, zigeunermuziek, jazz of rock & roll betreft. Boedapest is een stad waar men de sfeer moet proeven van de legendarische koffiehuizen. Boedapest is tot slot de stad van de wijn, de Tokaj en de Egri bikavér, en de abrikozenbrandewijn, de barackpálinka.


In het kort wat Budapest zoal te bieden heeft...

Waarvan is Budapest zoal bekend:

Budapest is bekend om zijn baden waar van Gellért de meest bekende is. In veel Hongaarse (zwem-baden) is een badmuts verplicht. Het Gellért bad heeft (als je er van houdt) een zeer fraai Jugendstilinterieur. Het water heeft een temperatuur van 37° C en is licht koolzuurhoudend en radioactief en is heilzaam voor mensen met reumatiek. Het overdekte bad met marmeren zuilen en leeuwenkoppen waar het water uitspuit is zeer de moeite waard om te bezoeken. Het buitenbad is uit 1918 en was het eerste golfslagbad in Midden-Europa.

Király is een bad, gebouwd in 1566 door Mustapha Sokoli. Dit bad heeft een Turks aanzien, het heeft een groene koepel met een Turkse halve maan.

Rudas heeft die zelfde centrale koepelhal uit 1566 en is ook gebouwd door Mustapha Sokoli. De baden dateren nog uit de tijd van de Turkse bezetting, de water temperatuur varieert tussen de 28° C tot 40° C. Széchenyi is een van de grote en meest bezochte badhuizen. Het buiten bad met strand heeft een temperatuur van 27° C. Het bad heeft een aanzien van een neobarokpaleis. Heeft een water temperatuur van 38° C.

Margaretha eiland:

In het midden van de Donau, tussen Boeda en Pest, ligt het voor auto’s gesloten Margaretha eiland. Het eiland is 2 km lang en strekt zich uit tussen de Margitbrug en de Árpád brug. Het eiland staat onder andere bekend om het warme thermaalwater. Tevens zijn er twee zwembaden: in het broemde Hajós Alfréd zwembad worden er sportwedstrijden (onder andere waterpolo) gehouden en voor in de zomer kunnen bezoekers het openluchtzwembad Palatinus bezoeken.

Economie en onderwijs:

Boedapest is de belangrijkste industriestad van Hongarije. De industrie heeft zich voornamelijk aan de randen van de stad gevestigd. In het noorden van Boeda, in O-Boeda, vindt men scheepswerven en textielfabrieken. Aan de overkant van de rivier, aan de noordrand van Pest, komt veel chemische industrie voor en staan grote machinefabrieken, waar o.a. autobussen worden vervaardigd.

Het district Ujpest is een belangrijk centrum van hout- en leerindustrie. Zuidelijk van de stad, op het eiland Csepel, heeft zich een groot deel van de zware industrie van Hongarije geconcentreerd.

Tal van nationale wetenschappelijke en culturele instellingen hebben hun zetel in de hoofdstad van het land. De Hongaarse Academie van Wetenschappen en verscheidene researchinstituten zijn er gevestigd. De stad heeft een universiteit, de Eötvös Lóránd Universiteit (gesticht in 1635, ca. 10.000 studenten) en enkele andere instellingen voor hoger onderwijs, waar twee derde van de Hongaarse studenten wordt opgeleid.


E-brochure om te downloaden.

Balaton Gids (Pdf-bestand)

Balaton Gids

Budapest Gids (Pdf-bestand)

Budapest Gids

Poesta Gids (Pdf-bestand)

Poesta Gids

Hongarije Info